Minnehän päin seuraavaksi…?

 

Tissamaharaman koulupojilla riittää virtaa!

 

On ollut nettiongelmia. Tissamaharamassa päivitin viimeksi blogini. Nyt olen jo sisämaassa Wellawayassa. Täälläkään netti ei toimi huoneessa, joten aloitin kirjoittamaan tätä perjantaiaamuna ennen poislähtöä Little Rose Inn- majapaikan respassa. Aamiaisen jälkeen matkani jatkuu jonnekin. On pienen mietinnän paikka, minne jatkan. Jatkanko ylös vuorille (viileämpää) vai koukkaanko alkuperäisesen suunnitelman täältä sisämaasta kohti itärannikkoa. Sieltä reissu jatkuisi itärannikkoa pitkin pohjoiseen Jaffnan seudulle ja vasta pohjoisen kierroksen jälkeen ajattelin tehdä lopuksi keskimaan vuoristokierroksen. Pitääpä vielä katsoa tuota reittisuunnitelmaani… Aamiaisen jälkeen tein päätökseni, mennään Suomessa laaditun suunnitelman mukaan. Fillarantti, Corratec-ratsu ja fillarinavini PikkuG suuntaavat kohti itärannikkoa ja vuoristo jää nuolemaan näppejään tässä vaiheessa!

Suomessa Ridewithgps-ohjelmalla laatimani alustava matkaireitti.

 

Tänään on jo maanantaiaamu ja olen kirjoitellut blogia monena päivänä, mutta huonojen wifi-yhteyksien takia en ole saanut juurikaan kuvia siirrettyä. Tavaraa on tullut monelta päivältä liiankin kanssa, joten nyt tein ratkaisun, että julkaisen tämän kokonaisuuden kahdessa osassa. Sisämaaosuuden nyt ja ehkä jo tänä iltana itärannikkoa koskevan osan. Koska tuo wordpressini ei oikein jaksa vääntää tekstiä.Sen esiintulo laahaa kirjoitusta paljon myöhässä, omaksuin uuden tekniikan. Kirjoitan nyt tekstiä IPadin omalla muistiinpano-ohjelmalla, mikä toimii hyvin offline-tilassakin ja siirrän tekstin kopioi-sijoita-toiminnolla WordPressin puolelle. 


To 11.2.2016 Tissamaharama – Wellawaya, 68 km/ #462 km, + 559 m / -400 m
Reitti: https://ridewithgps.com/trips/7822174 ja https://ridewithgps.com/trips/7829202

 

Nämä ihanat koululaiset vilkuttivat iloisesti Tissamaharamasta lähtiessäni.Kun kirjoittaa pari päivää jälkikäteen noiden nettiongelmien takia, jää varmaan paljon ajankohtaista pois. Olen nyt  perjantai-iltana kaukana tuosta Wellawayasta, missä aloitin tämän postaukseni. Nytkään ei netti toimi nykyhotellissani vaan kirjoitan tätä offline-tilassa. Toivottavasti tekstini eivät katoa. Tissamaharamassa sain hienon startin, kun ajoin paikallisen koulun ohitse. Suuri joukko iloisia koululaisia oli välitunnilla ja hyökkäsivät koulun aidalle, kun huomasivat Fillarantin ja alkoivat hurrata ja poseerata. Pakkohan siihen oli pysähtyä ja napata pari kuvaa. Hienot matkakannustukset!
Ajoin torstaina Tissamaharamasta pohjoiseen kohti sisämaata ja Sri Lankan vuoristoseutua ”Kandyn aluetta”. Ajelin ihan pikkuhiljaa, koska tie alkoi heti Tissan jälkeen varovasti nousta ylöspäin. Tosin päivän nousu oli hyvin loivaa. Läksin meren rannalta ja Wellawaya oli noin 200 metrin korkeudessa. Kyllä tuon lievänkin nousun aisti ajaessa, joten keskiörattaan pikkukehä oli pääosin käytössä ja keskinopeus jäi noin 18 kilometriin tunnissa. Maisemat muuttuivat heti rannikon jälkeen. Kasvusto rehevöityi ja mitä pidemmälle ajoin, kasvusto alkoi olla hyvin peitteellistä tien sivussa. Välillä vaikutti kuin olisin ajanut jo viidakon laitamilla, mikä tietysti ei ollut aivan totta. Mutta selvä kontrasti rannikon avoimeen näkymään oli aistittavissa.

Maantiellä on ruuhkaa. Kyseessä on valtatie A2 kohti Wellawayaa.

 

Tosi kuumaa oli tänäänkin. Accuweatherin ennuste lupasi 34 astetta, minkä tuntuma heidän mukaansa on 39 astetta. Pyöräni mittarini näytti koko päivän reilusti yli neljänkymmennen. Ota nyt tuosta selvää, mitkä ovat Accuweather-tuntumaperusteet. Oman kokemukseni mukaan kestän hyvin lämpöä, enkä heti kohta ole siitä valittamassa. Suomessa olenkin todennut monelle vaikkapa golfkentällä, kun valittavat jotain reilua 25 astetta: ”Suomessa ei ole koskaan ollut liian kuumaa”. Yleensä samat ihmiset sitten valittavat talvella kylmää.  Toki perusterveelle ihmiselle! Ja enkä valita nytkään, vaikka nyt on tosiaan kuumaa. Paikallisetkin ihmiset ovat sen moneen kertaan viime päivinä todenneet ja samalla vähän ihmetelleet pyörällä ajoani. Fillarilla kun ajaa, ilmavirta vilvoittaa mukavasti. Heti kun pysähtyy, lämpö iskee päälle ja on aivan läpimärkä olo. Mutta tottakai tuo kuumuus tuntuu ajaessa ja kuluttaa energiaa. Nestettä naamariin vaan riittävän usein… Eikä muuten tarvi juuri ”kusella” käydä, kun neste haihtuu muutenkin. Matkat lyhenevät selvästi näillä keleillä. Normaalisti olen tottunut noin sadan kilometrin päivätaipaleeseen, mutta täällä kyllä joku 60-70 km riittää tuon lämmön ja liikennetiheyden takia!

Tässä tyypillistä pikkukaupungin läpiajonäkymää. Kaksipyöräiset ovat vahvassa roolissa.

 

Wellawayaan saavuin hyvissä ajoin iltapäivällä noin 60 km ajon jälkeen. Hotellia en ollut varannut ja annoinkin PikkuGeelle tehtävän muutama kilometri ennen kaupunkiin saapumista. PikkuG ehdotti Little Rose Inn-hotellia noin kilometri ennen kaupunkia. Ajoin navini ohjeilla sinne ja tein diilin. Ilman ilmastointia huoneen olisi saanut 2000 Rs, mutta maksoin tuhat lisää ilmastoidusta huoneesta eli noin kaksikymppiä. Oli ihan jees majapaikka, vaikka netti ei huoneessa toiminutkaan. Respassa piti käydä hoitamassa nuo hommat. Iltaoluet hain jossakin vaiheessa muutaman kilometrin päästä kaupungilta. Hotellilla ei ollut nimittäin vielä siinä vaiheessa olutta. Sen sijaan illallisella sitä oli jo tarjolla, tosin vain lämpimänä. Toivat kulhon jäitä oluen oheen;) Illallisella juttelin eläkeikäisen italialialaispariskunnan kanssa. He olivat olleet Sri Lankassa jo kolmisen viikoa ja kulkeneet autokyydillä aika lailla. Olivat kovin kiinnostuneet fillarireissustani ja vastavasti sain heiltä hyviä vinkkejä.

Tyypillistä paikallisruokaa illalliselta Little Rose Inn Hotellissa. Riisiä & Currya & höysteitä. Maustepotkua löytyy! Ruoka on vahvemmin maustettua kuin esim. Thaimaassa.

Ai niin, jäi vielä kertomatta päivän oppi. Jossakin vaiheessa pysähdyin tien varren pikkupaikkaan ostamaan vettä. Siinä pari paikkakuntalaista joi keltaisesta ”kookospähkinästä” nestettä ja sen jälkeen kuppilaa pitävä rouva vielä murskasi viidakkoveitsellä sen ja näin terävällä pähkinän osalla pystyi kaapimaan malton. Tein samat ja olihan rentouttava 40 rupian kokemus. Turistille rouva antoi pillin tuon nesteen imemiseen. Pitääpä tehdä tästä tapa ja jättää vaikka cocikset väliin!

img_3302

Hienoa muuriaitaa on tehty metritolkulla. Iltaoluen hakureissulla ajelin hieman vuoriston suuntaan ja bongasin tämän. Pakkohan siihen oli istahtaa iltaoluelle;)
Pe 12.2.2016 Wellawaya – Siyambalanduwa, 77 km / # 539 km, +667 m/ -773 m

Reitti: https://ridewithgps.com/trips/7830509
Wellawayasta
selviydyin jo aamukymmenen jälkeen reissuun. Sitä ennen oli aamiainen ja respan internetillä tein reissusuunnitelmat ja päivitykset. Kuten jo johdannossa kerroin, oli mietinnän paikka minne jatkan. Aamiaisen sulattelun jälkeen päädyin lopulta alkuperäiseen jo Suomessa tekemääni reittisuunnitelmaan. Kuumuuden takia toki houkutteli hieman kiipeäminen toista reittiä kilometriin tai toista liki kahteen, joissa kummassakin olisi ollut reilustikin kymmenen astetta viileämpää kuin matalalla. Mutta ei ole helppoa kiipeäminenkään varsinkaan tällä noin 120 kilon yhdistelmälläni. Sen olen moneen kertaan kokenut reissuillani;)  Jääkööt reissun loppuun nuo Sri Lankan vuoristot, kuten jo alun perin suunnittelinkin!

 

Sinne vasemmalle jäävät komeat keskisen Sri Lankan vuoristot, kun Fillarantti porhaltaa jo niiden ohi koilliseen kohti itärannikkoa. Toivottavasti tapaamme vielä tällä reissulla!

 

Aamupalallakin näin uutta. Ihmettelin ravintolan montaa hanapaikkaa (siis vesihana)  jo illalla. Yksi iso pöytä oli varattu ja kohta siihen pöllähti noin kymmenen työmiehen porukka. Heille katettiin isot kasat riisiä ja tykötarpeita. Jokainen kävi ensin pesemänsä kätensä noissa vesihanoissa. Istuivat pöytään ja alkoivat syödä annoksiaan oikean käden sormilla. Lopuksi sama homma…käsien pesu! No itselleni oli katettu mannermainen aamiainen. Mutta katsotaan, kun reissu tästä edistyy;)

 

Kaksi kovaa vastakkain Sri Lankan upseerien koulutuskeskuksen vieressä.

Tänään otin PikkuGeen suunnan noin 40 kilometrin päässä sijaitsevaan seutukunnan keskukseen Monaragalaan. Koska se oli noinkin lähellä, ajattelin  mahdolliseksi yöpymispaikkakunnaksi noin 70 kilometrin päässä olevaa Siyambalanduwaa. Ajo sujui alussa ihan hyvin, mutta pikku hiljaa alkoi kuumuus purra. Juomataukoja oli vähän väliä, pidinpä kerran tuon eilen oppimani ”kookospähkinätauonkin”. Pitääpä selvittää tuon keltaisen palmupähkinän nimi. Eikös kookospähkinä ole ruskea ja karvainen?

Nimi taisikin selvitä seuraavana päivänä, kun kysyin sitä . Paikallinen myyjä sanoin nimeksi thambili (nimi varmistettu hotellissa), jos oikein ymmärsin. Ja isoja palmuja keltaisin hedelmin oli tien varressa.

 

Maisemat olivat kokoajan aika peitteisiä. Moneen kertaan olisin halunnut pysähtyä ottamaan kuvia tien jommalla kummalla puolella olevista komeista vuorista, mutta kameralla näköyhteyttä ei vaan juuri onnistunut saamaan. Tie oli hyvinkin kumpuileva. Vähän väliä oli pienehköjä nousuja ja laskuja. Tilanne oli aivan erilaista kuin rannikolla, missä oli pääosin hyvinkin tasaista. Toinen uusi tekijä tänään oli tuulensuunta. Olin Suomessa edeltä käsin katsellut, että normi tuulen suunta tähän akaan vuodesta on on pääosin koillisesta lounaaseen. Tosin merenrannalla meri sotkee tuota. Nyt tuo tuuli oli pääosin sivuvastainen ja joskus vastainenkin ja aika rapeakin. Tosin ihanan lämmin ja kuivatti hikeä edestä käsin puhaltaessa, mutta samalla toki hidasti ajoa.

 

Sisämaassa kasvusto on hyvin rehevää niin kuin tästäkin jokimaisemasta näkyy

No hengissä selvittiin tämänkin kuuman päivän ajosta. Hotellista ei ollut mitään havaintoa. Booking.com ei pystynyt tässä pikkukaupungissa auttamaan eikä PikkuGeekään tunnistannut yhtään hotellia tai pensionaattia. Yhden hotellikyltin näin noin kolmekilometriä ennen kaupunkia. Kaupungissa katselin kylttejä ja lopuksi kysyin. Neuvoivat yhteen paikkaan, missä ei ollut internettiä. Kysyin heiltä, mistä löytyisi toinen hotelli ja sain neuvon ajaa kaupungista noin kilometrin ulos. Löytyihän tuo hotelli muutaman kyselyn jälkeen. Kyselin hinnat ja internetin. Kaveri totesi, että netti on heillä on rikki toista vuorokautta. Tinkasin kämpästä alennusta ja lopulta sain ilmastoidun huoneen aamiaisella kolmeen tonniin (noin 20 euroa).

 

Nämä iloiset veijarit tapasin matkan varrella. Kysyin ikään vanhimmalta… ei oikein tajunnut ja ehdotin ”eight”…sitten seuraava vastasi myös saman hja tuo kolmas pikkuinenkin sopersi ”eitzz”;)

Tuon netin takia (ja kylmän kaljan) tein fillarilla vielä kaupunkireissun. Olut löytyi helposti, mutta internetin takia piti tehdä duunia. Kyselin parista paikasta. Lopulta näin Nokia-kyltin, missä liikkeessä myytiin puhelinkamaa. Panin IPhonen nettihaun päälle jo liikkeeseen mennessä ja verkko löytyi, mutta myyjä sanoi, ettei ole meidän verkko vaan naapurin. Myyjä vinkkasi viereiseen liikkeeseen, mikä oli putkiliike! No menin sinne kännykkäni kanssa ja kaveri näppäili salasanan ja näin sain erinomaisen wifi-yhteyden, millä pystyi hoitelemaan päivitykset ja vaimon kanssa Facetime-puhelut ym. Samalla sain uuden Facebook-kaverin. Menin noiden somehommien jälkeen kiittämään putkiliikken kaveria ja tarjosin hänelle 100 Rs.-seteliä. Hän ei millään olisi ottanut sitä vaan totesi ”Friend”, mutta annoin kuitenkin. Sitten hän näytti kännykästään Facebookia ja kysyi nimeäni. Kirjoitin sen hakukenttään ja nyt olemme myös Facebook-ystäviä. Sama homma kävi aiemmin hotellissani, kun selvisi ettei internet toimi. Vastaanoton kaveri kiikutti oman kännykkänsä ja sanoi, että voit tsekata päivitykset siitä ja soittaa vaimolle tilannetiedoituksen. Tein sen pikaisesti ja samalla liityimme myös Facebook-kavereiksi. Illalla oli vielä juttua tuosta.

Välillä oli kiva lasketella näinkin rauhallisissa tunnelmissa kapealla mutta hyvällä A4-valtatiellä.

 

 


La 13.2.2016 Siyambalanduwa – Ampara 65 km/ # 604 km , +630 m/ – 670 m


Reitti:
https://ridewithgps.com/trips/7837984

 

Tässä ylpeä pyörän omistaja, jonka tapasin iltalenkillä. Näytin tuota runkolaukkua ja lekielellä kysyin onko itse tehnyt. Oli selvästi ylpeä ammattimies!
Nyt on lauantaiaamu. Olin tilannut aamiaisen jo kahdeksaksi toiveessa päästä lähtemään hyvissä ajoin. Halusin nimenomaan paikallisen tyylin aamiaisen. Menin täsmällisesti kahdeksan aikaan ja sama kaveri kuin eilen oli jo vastassa pöydän vieressä. Sitten pöytääni tuotiin neljä isoa nuudelikasaa, maustekasiketta ja chili-coconut-maustetta sekä paistettu muna. Lisäksi pyysin vielä kannun teetä. Tutkin Berlitzin englannin kielisestä matkaoppaastani huoneessa, että tuo kokonaisuus lienee nimeltään String hoppers, mikä täällä on yleinen aamupala. Hotellin pitäjä kysyi vielä, haluanko syödä sormin. Tilasin kuitenkin aterimet. Kolme isoa hoppersia söin ja maha on nyt ihan täynnä. Tee oli loistavan hyvää ja vahvaa!

Aamupalalla maan tavan mukaan Nethmini-hotellissa. Komea teekannu höyryävän hyvää ja vahvaa teetä puuttuu vielä.

Nyt kello lähestyy jo yhdeksää ja pitänee alkaa pakkauspuuhat. Pesin eilen iltapäivällä parit pyörähousut ja paidat ja jätin kuivumaan yläterassille. Valitettavasti ne eivät ole vieläkään kuivia, koska täällä on kosteutta ilmassa paljon vaikka on lämmin. Pitänee panna puolimärkää päälle ja jättää osa pyörän tarakalle kuivumaan. Tarkoitukseni on suunnata Itärannikolle kohti Batticalaota.  Sinne tosin matkaa on liikaa, joten jaan matkan puoliksi ja yritän suunnata tänään Amparan kaupunkiin, mistä rannikolle on matkaa noin kolmisenkymmentä kilometriä.

 

Tässä Nethmini hotellini Amparassa. Täältä löytyy ihan mukavia hotelleja tai vastaavia parillakymppiä yö.

 

 

Tänään oli kai asteen pari vähemmän lämpöä kuin edellisinä päivinä. Accuweatherin ennuste näytti 32 astetta, minkä tuntuma on 37 astetta ennusteen mukaan. Oma pyörän lämpömittarini oli myös samoilla linjoilla siellä neljänkympin molemmin puolin.  Aamulla  ajoin illalla löytämäni putkiliikkeen kautta ja hyvin nappasi Iphoneni nettiin kiinni. Hoidellessani nettitarpeitani treffasin nämä kouluun menossa olevat kaverukset.

 

Sainpa kaverukset kuvaan. Kysyin ikää vanhimmalta ei oikein ymmärtänyt ja ehdotin kahdeksaa…sen jälkeen jokainen vuorostaan sopersi eight tai jotain sinne päin;)

 

Pääsin matkaan ja ajoin taas hotellini ohi. Matkalla ei mitään ihmeitä tullut vastaan. Maisemat olivat hyvin reheviä ja komeita. Tuota yhtä komeaa vuoren nyppylää oikein jallitin ja yritin kasvuston välistä löytää kuvakulmia.

Kyllä näissä rehevissä maisemissa kelpaa lasketella. Vaikka tie on kapea, ei liikenteen kanssa ole ollut vaikeuksia. Tuolla edessä oikealla näkyy vuoren nyppyläni.

 

 

Tähän vuoren rinteeseen ihastuin ja kuvasin sitä eri kulmista. Näkyy olevan kattotyötkin käynnissä.

 

 

Nyt olen päässyt jo melkein siitä ohitse, joten on aika jättää jäähyväiset!

 

Reittini sivusi aika läheltä isoa Gai Oya Valley South East-kansallispuistoa, mutta nyt ei ollut tarvetta poiketa. Komeita järvinäkymiä oli myös reittini varrella muutamia. Olen ottanut tavaksi hyödyntää Iphonen Here-karttasovellusta, mikä on paljon parempi kuin puhelimen oma. Siinä on myös se etu, että sitä voi käyttää offline-tilassa. Siitä on helppo jälkikäteenkin tarkistaa paikan- ja vaikkapa järviennimet.

Tässä komea tienvarsinäkymä Ekgal Aru Reservoir-järvelle, jonka nimen löysin Here-kartta-applikaatiosta.

 

Nämä kolme tapasin thambili-pähkinätauolla. Kysyin saanko ottaa kuvan , tytöt juoksivat taka-alalle ja poika jäi urhoollisesti esille.

 

Tulin hyvissä ajoin  Amparan kaupunkiin. Huoneen löytäminen olikin sitten oma seikkaulunsa. PikkuG ei tunnistanut kuin muutaman hotellin. Kävin kahdessa hotellissa sisällä sen ohjeiden mukaan. Ensimmäinen oli sopivan hintainen 2500 Rs. , mutta kaukana ja netti toimi huoneessa huonosti. Seuraava reilu 7000 Rs. oli minulle liian kallis eikä siinäkään wifi-yhteys toiminut huoneessa. Sen jälkeen aloin tsekata näkemiäni Rooms-kylttejä. Yhteen jo kirjoittauduinkin, kun olin saanut vannotetuksi, että netin pitää pelata. Sain mukaani jonkun pikkumodemin, minkä piti antaa minulle wifi-yhteys. Tulihan siitä jotain aina välillä. Odottelin varmaan tunnin, kun oli puhe lounaasta huonetta odotellessa. Lopulta sain huoneen eikä lounasta kuulunut. Kävin suihkussa ja vaihdoin kaupunkivaatteet. Sillä välillä modemista oli akku jo tyhjennyt eikä latausjohtoa oltu annettu. Myöskään huone ja wifi-yhteys ei ollut mistään kotoisin. Pakkasin kimpsuni ja kampsuni ja ajattelin häipyä vähin äänin. Pyöräni oli respassa ja siellä ei näkynyt ketään. Laitoin laukut pyörääni ja eikös peijakas respan kaveri pöllähti paikalle. No ei siinä mitään, annoin modemin ja huoneen avaimet ja sanoin, ettei asiat toimi niin kuin pitäisi ja läksin pois. Seuraavaan aivan lähellä olevaan huoneeseen sitten majoituin. Tosin sielläkin oli ongelmansa, mutta mitä niitä nyt enää itkemään. Halpa 2000 Rs. ilmastoitu huone. Sain hyttysmyrkkypullon pyytäessäni ja olihan siellä tuo vaaleanpunainen prinsessa-verkkokin sängyn ympärillä.

Alkuruokana sipulikeittoa noin euron.

 

Pääruokana mahtava kokin erikoisannos. Kuva kulma ei tee oikeutta annoksen koolle. Kallein annos noin 5,5 euroa;)

 

Ilta pimeni jo ja läksin jalkaisin lähellä olevalle pääkadulle syömään. Paikkoja ei oikein tullut vastaan, joten kysyin pariltakin vastaan tulleelta. Löysin oikeastaan ainoan kunnon ravintolan Restaurang Samurai. Ajattelin korvata päivän murheet kunnon sapuskalla. Kysyin tarjoilijalta suositusta jostakin paikallisesta erikoisuudesta. Tarjoilija suositteli Kokin erikoista, missä oli montaa eri lihaa, kanaa, jättirapuja ja mitä kaikkea siinä nyt olikaan. Annos oli valtava. Ja alkuruaaksi olin lisäksi tilannut ranskalaistyyppisen sipulikeiton. Hyvää oli ja melkein kaikki meni Fillarantin pohjattomaan kitaan;)
Olen jo rannikolla Batticaloan kaupungissa. Kuten johdannossa jo kerroin, julkaisen rannikkoa koskevan jatko-osan mahdollisesti jo tänä iltana, mikäli vaan yhteydet toimivat. Pysykää Hyvät Lukijat kanavalla!

 

 

 

 

 

 

 

 

Mainokset

Tietoja fillarantti

Pyöräilyyn hurahtanut ja eläkkeellä viidettä vuotta oleva hemmo, joka harrastaa matkapyöräilyä ulkomailla ja kotimaassa. Viiden eläkevuoden aikana kilsoja on kertynyt reilu 55000km maantiepyörällä, reissupyörällä ja luomumaasturilla&e-mtb. Vuonna 2017 kasassa on viikko ennen joulua noin 12400 km fillarilla ja autolla vain puolet siitä, mistä olen hiukan nokka pystyssä...;)
Kategoria(t): matkapäiväkirja, matkareitti, matkavarusteet, ravitsemustietous, Yleinen, yleistietoa pyöräilystä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s